Service Stabilitrak light - TBSSOWNERS.com Forums - The #1 TrailblazerSS Dedicated Owners Forum
 

Go Back   TBSSOWNERS.com Forums - The #1 TrailblazerSS Dedicated Owners Forum > TBSS Modifications > General TBSS Questions

General TBSS Questions General TBSS Related Questions. Ask it here!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Oct-29-10, 05:59 AM   #1
pchrist

Real Name: Pete
Member # 6594
Join Date: Oct 2009
Status: Offline
Location: Northwestern IL
Posts: 353
iTrader: (0)
Casino cash: $120100
Like: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: pchrist is an unknown quantity at this point
Default Service Stabilitrak light

So first cold morning we have seen around here, go out and start the ss to come to work. Started fine but my stabilitrak light is on. Any ideas??
  Reply With Quote
Old Oct-29-10, 06:15 AM   #2
SSDUFF
 
SSDUFF's Avatar

Real Name: Moe
Member # 8352
Join Date: May 2010
Status: Offline
Location: Fairfield, CT
Posts: 1,268
iTrader: (3)
Casino cash: $208500
Like: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: SSDUFF is an unknown quantity at this point
Default

Happens to me alot upon hard acceleration and cold mornings as well. I just ignore it cuz once I restart it goes away.

EDIT: http://www.tbssowners.com/forums/showthread.php?t=44529

Last edited by SSDUFF; Oct-29-10 at 06:16 AM.
  Reply With Quote
Old Oct-29-10, 06:33 AM   #3
Shawnanahnah
 
Shawnanahnah's Avatar

Real Name: Shawna
Member # 9517
Join Date: Oct 2010
Status: Offline
Location: Dayton, OH
Posts: 866
iTrader: (0)
Casino cash: $128089
Like: 10
Liked 3 Times in 2 Posts
Rep Power: Shawnanahnah will become famous soon enough
Default

My old trailblazer did that and the service guy here told me to ignore it.
__________________

2008 AWD 3SS, Black Granite, Tuned by Kano, MCV Hot Pink Liquid Dome Overlays, Jetttstream Stage 3 CAI, Hot Pink Hoses, pinstripes & Calipers, HID Lights
  Reply With Quote
Old Nov-26-10, 08:56 PM   #4
Jesterzwild

Real Name: Kevin
Member # 9887
Join Date: Nov 2010
Status: Offline
Location: Buffalo NY
Posts: 2
iTrader: (0)
Casino cash: $50300
Like: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: Jesterzwild is an unknown quantity at this point
Default

Had the same happen to me once in a while upon startup " Service Stabilitrack" Dealer told me it stored a code for a bad wheel angle sensor. Free fix under my Certified Warranty
  Reply With Quote
Old Nov-27-10, 06:37 AM   #5
123jethro
 
123jethro's Avatar

Real Name: matt
Member # 6952
Join Date: Nov 2009
Status: Offline
Location: atlanta
Posts: 6
iTrader: (0)
Casino cash: $64100
Like: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 123jethro is an unknown quantity at this point
Default

rolled down 250 foot driveway in N mine came on but went off after a couple starts
  Reply With Quote
Old Nov-27-10, 06:43 AM   #6
ti28
SMFH
 
ti28's Avatar

Real Name: Tim
Member # 2694
Join Date: Jun 2008
Status: Offline
Location: 41.98 N,88.20 W
Posts: 11,473
iTrader: (10)
Casino cash: $1381486
Like: 97
Liked 121 Times in 64 Posts
Rep Power: ti28 Gives oral for rep pointsti28 Gives oral for rep pointsti28 Gives oral for rep pointsti28 Gives oral for rep pointsti28 Gives oral for rep pointsti28 Gives oral for rep pointsti28 Gives oral for rep pointsti28 Gives oral for rep pointsti28 Gives oral for rep pointsti28 Gives oral for rep pointsti28 Gives oral for rep points
Default

Re-start it, it will go away. The ST/TC in these things suck moose nuckle. I got tired of it coming on all the time so I had it desensitized so much I can't even get it to come on anymore.
  Reply With Quote
Old Nov-30-10, 10:07 PM   #7
ls2sleeper
 
ls2sleeper's Avatar

Real Name: Gil
Member # 316
Join Date: Jul 2007
Status: Offline
Location: Wisconsin
Posts: 972
iTrader: (0)
Casino cash: $115065
Like: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: ls2sleeper is an unknown quantity at this point
Ghostsniperz69
Default

took mine in and they said it just needed new program. work order says new down load complete.
  Reply With Quote
Old Dec-01-10, 01:00 PM   #8
bbowman04
 
bbowman04's Avatar

Real Name: Brian
Member # 7916
Join Date: Mar 2010
Status: Offline
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 210
iTrader: (0)
Casino cash: $90300
Like: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: bbowman04 is an unknown quantity at this point
Default

Had the same thing happen on my 05 vette and my TBSS, and both came down to the steering wheel sensor connector. Unplugged it, put in some dielectric grease, plugged it back in and then zip tied it tight. No problems on either one since.
__________________
2008 3SS, IEATSRT8, IAT Relocation, Borla Duals, 160 t-stat, LS-1 fans, GSS Tune - Traded in on the new SHO
  Reply With Quote
Old Dec-01-10, 02:20 PM   #9
350
 
350's Avatar

Real Name: Steve
Member # 8271
Join Date: Apr 2010
Status: Offline
Location: Willow Grove, PA
Posts: 2,649
iTrader: (2)
Casino cash: $407200
Like: 0
Liked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 350 is on a distinguished road
Default

Mine comes on randomly but ST still works fine. I would ignore it. Maybe make a habit of turning it off unless it's slippery out.
__________________
Sold

06TBSS AWD, dropped, Hotchkised, tuned, bumped, bloody murdered, retrofitted 13.60
  Reply With Quote
Old Dec-01-10, 03:45 PM   #10
stillrollin

Real Name: Paul
Member # 695
Join Date: Sep 2007
Status: Offline
Location: N. Ridgeville, Ohio
Posts: 2,718
iTrader: (0)
Casino cash: $347700
Like: 4
Liked 1 Time in 1 Post
Rep Power: stillrollin has a spectacular aura aboutstillrollin has a spectacular aura about
Default

Mine started coming on two weeks ago. I took it in and they couldn't get any signal from the yaw sensor under the driver's seat so they replaced it. At that time there were no codes stored in my dashawk nor could they pull any with their scanner.
The light came back on the next day and when I took it to them, they found a code stored that didn't have anything to do with the sensor but it went away when they deleted it and they couldn't get it to return. the "service light came on before I was even a 1/2 mile away from the shop so I took it back and they scanned and found yet a different code stored.
I have been disabling it on start up ever since because the guy who did all the work on it is hunting this week and won't be back until Monday.
If I don't disable it, it elicits a reaction from my anti-lock brake system for no damned reason at all the the light just stays on until the engine is restarted.
This is the first problem I have had with stabilitrack since my return trip from the Nationals in '08 when the damned thing pulled my throttle while I was trying to merge onto a four lane highway from an interstate. I damn near got T-boned by a one ton ford truck that time before I could get enough throttle response to get out of his way.
I drove with the damn system disabled for a month after that before getting it fixed, so I'm used to the drill.
At that time the service writer said "they made an adjustment" in order to fix the problem, but one of the techs on here told me he probably didn't have a clue as to what he was talking about.
If it isn't fixed by the eight of this month, I'll be heading to Massachusetts with it disabled since I consider having no safety feature such as this one as being better than having one that comes on for no reason at all.
  Reply With Quote
Old Dec-01-10, 03:51 PM   #11
VettePwr
 
VettePwr's Avatar

Real Name: Barry
Member # 5063
Join Date: Mar 2009
Status: Offline
Location: Atlanta
Posts: 6,419
iTrader: (2)
Casino cash: $806491
Like: 0
Liked 1 Time in 1 Post
Rep Power: VettePwr has a spectacular aura aboutVettePwr has a spectacular aura about
Default

funny that this was made today. first real cold morning down here and my light is on also. i dropped my daughter off at daycare and the light came back on after a restart. this never happened when i was in NY which is a lot colder.
__________________
Google me, bitch! You might wanna look me up some time, Barbara!
  Reply With Quote
Old Dec-01-10, 07:20 PM   #12
VettePwr
 
VettePwr's Avatar

Real Name: Barry
Member # 5063
Join Date: Mar 2009
Status: Offline
Location: Atlanta
Posts: 6,419
iTrader: (2)
Casino cash: $806491
Like: 0
Liked 1 Time in 1 Post
Rep Power: VettePwr has a spectacular aura aboutVettePwr has a spectacular aura about
Default

go figure, i left for work tonight and the light is now off.
__________________
Google me, bitch! You might wanna look me up some time, Barbara!
  Reply With Quote
Old Dec-08-10, 10:48 AM   #13
ClawSS

Real Name: Chris
Member # 400
Join Date: Jul 2007
Status: Offline
Location: Hubble, KY
Posts: 145
iTrader: (0)
Casino cash: $50200
Like: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: ClawSS is an unknown quantity at this point
Default

So searching to see if I was alone...7deg. F this morning...sitting with the boy waiting for the schoolbus and the CEL comes on. I go out to go to lunch and the whole dash lights up like a Christmas tree, gauges stop working and the Stabilitrack needs service. I cruise to Autozone, they can't get their scanner to work, chevy dealer wants $98 (f-that), S&S Tire wants $42 (no-thanks). I have a Dashhawk at home...so I will wait. I come out from eating lunch and all is clear...no CEL, all gauges work, ST/TC working as expected.

I guess it was too cold.
__________________
Chris "ClawSS" Holtzclaw
Hubble, KY
'07 Black 2WD 1SS 6.0L LS2
'96 Black Impala SS 6.3L LT1
'02 Pewter 2500HD 8.1L Vortec
  Reply With Quote
Old Dec-09-10, 05:55 AM   #14
stillrollin

Real Name: Paul
Member # 695
Join Date: Sep 2007
Status: Offline
Location: N. Ridgeville, Ohio
Posts: 2,718
iTrader: (0)
Casino cash: $347700
Like: 4
Liked 1 Time in 1 Post
Rep Power: stillrollin has a spectacular aura aboutstillrollin has a spectacular aura about
Default

Your Dashawk won't pick up a code for stabilitrack since it gets the info from the ECM and TCM whereas your code for stabilitrack and traction control is stored in the "bcm"(?) which controls your antilock brakes, as well.
My problem turned out to be a partial short in one of the leads going to (or from) the yaw sensor and the tech had to pull all the seats in order to find it and splice it.
Of course when you say that ALL your dash warning lights were lit up, you may have a different problem electrically.
  Reply With Quote
Old Dec-09-10, 11:23 AM   #15
Kranz38
 
Kranz38's Avatar

Real Name: N/A
Member # 3114
Join Date: Jul 2008
Status: Offline
Location: Crown Point
Posts: 662
iTrader: (0)
Casino cash: $201500
Like: 1
Liked 6 Times in 2 Posts
Rep Power: Kranz38 will become famous soon enoughKranz38 will become famous soon enough
Default

mine came on today upon start up for the first time ever, it was 8 degrees out last night drove to work, restarted it and havent seen it all day.
  Reply With Quote
Old Dec-10-10, 03:15 PM   #16
JBP07SS
 
JBP07SS's Avatar

Real Name: Jesse
Member # 8944
Join Date: Jul 2010
Status: Offline
Location: Delaware
Posts: 510
iTrader: (1)
Casino cash: $164800
Like: 0
Liked 1 Time in 1 Post
Rep Power: JBP07SS will become famous soon enough
Default

I had same issues-dealer replaced steering wheel position sensor.
__________________
NEW: 13Mazdaspeed3, fuel pump upgrade, normal bolt ons and tune~20psi
SOLD: 07-3SS-AWD-Daily Driver, a few things bolted on, a few things taken off, Tune-Time tuned, sitting just a hair under 31" all around.
  Reply With Quote
Old Dec-17-10, 07:27 AM   #17
Bullnettles
 
Bullnettles's Avatar

Real Name: Jared
Member # 9935
Join Date: Dec 2010
Status: Offline
Location: Houston, TX
Posts: 4,965
iTrader: (22)
Casino cash: $688160
Like: 4
Liked 1 Time in 1 Post
Rep Power: Bullnettles Gives oral for rep pointsBullnettles Gives oral for rep pointsBullnettles Gives oral for rep pointsBullnettles Gives oral for rep pointsBullnettles Gives oral for rep pointsBullnettles Gives oral for rep pointsBullnettles Gives oral for rep pointsBullnettles Gives oral for rep pointsBullnettles Gives oral for rep pointsBullnettles Gives oral for rep pointsBullnettles Gives oral for rep points
Default

Mine came on this morning, killed it, it was gone. How do you de-sensitize it?
  Reply With Quote
Old Dec-17-10, 07:35 AM   #18
turkey
 
turkey's Avatar

Real Name: Dave
Member # 9471
Join Date: Sep 2010
Status: Offline
Location: South Bend, IN
Posts: 99
iTrader: (0)
Casino cash: $69545
Like: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: turkey is an unknown quantity at this point
Default

Where is the steering wheel position sensor located?
__________________
2006 TBSS AWD - Stock
1998 Camaro Z-28 - Not
  Reply With Quote
Old Dec-17-10, 09:30 AM   #19
VettePwr
 
VettePwr's Avatar

Real Name: Barry
Member # 5063
Join Date: Mar 2009
Status: Offline
Location: Atlanta
Posts: 6,419
iTrader: (2)
Casino cash: $806491
Like: 0
Liked 1 Time in 1 Post
Rep Power: VettePwr has a spectacular aura aboutVettePwr has a spectacular aura about
Default

its midway down the column - pull the intermediate shaft off and its right there on the lower column - 1hr tops
__________________
Google me, bitch! You might wanna look me up some time, Barbara!

Last edited by VettePwr; Dec-17-10 at 09:33 AM.
  Reply With Quote
Old Dec-17-10, 09:47 AM   #20
turkey
 
turkey's Avatar

Real Name: Dave
Member # 9471
Join Date: Sep 2010
Status: Offline
Location: South Bend, IN
Posts: 99
iTrader: (0)
Casino cash: $69545
Like: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: turkey is an unknown quantity at this point
Default

cool thanks.
__________________
2006 TBSS AWD - Stock
1998 Camaro Z-28 - Not
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.1.0

All times are GMT -7. The time now is 08:08 AM.

 
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vB.Sponsors
Copyright 2007-2013 Tony Lukezic